“Vaak als ik met volwassenen over klimaat en energie praat, krijg ik eenzelfde reactie. Namelijk dat het ze te weinig lijkt te boeien en het zo’n gedoe is. Zo van: het helpt allemaal niets en we zijn druk met werk en gezin. Daarom, als wij iets willen met onze planeet moeten we de focus leggen op de toekomst en dat is de jeugd. Deze groep kunnen we nog positief beïnvloeden qua denkwijze. Als we niets doen, lopen we tegen een wereld aan die langzaam zijn waarde verliest.
Klimaatburgemeester van Dinkelland Alex Nijland
Mijn grote wens is dat we lesstof gaan ontwikkelen voor groep zeven en acht. Op een leuke en toegankelijke manier. Met video’s en bekende koppen als Freek Vonk. Dat kinderen zich bewust worden van waar we mee bezig zijn op deze planeet. Dat je ze leert om afval op te ruimen, niet te lang te douchen en energie te besparen. En dat ze denken: misschien moeten we onze ouders ook eens aan hun oren trekken. Of hen erop aanspreken waarom we thuis nog geen zonnepanelen hebben bijvoorbeeld. Zodat het hopelijk ook blijft hangen als ze zelf ooit een huis kopen. Ons eigen huis hebben we in 2011 gekocht en kort daarna helemaal aangepakt. Het is zo goed als 100% energieneutraal. Denk aan zonnepanelen, zonneboiler, spouwisolatie, ledverlichting, HR++ glas, luchtwarmtepomp, energiezuinige apparaten en deurdrangers. De afgelopen jaren diende het als een soort voorbeeldhuis waarin ik veel mensen heb rondgeleid. Daar is ook veel aandacht voor geweest in de media. Ik hoop op die manier dat mensen dit onderwerp uiteindelijk serieus blijven nemen. Daar heb je hem weer met zijn energieverhaal!
Klimaatburgemeester van Dinkelland Alex Nijland
Want ik blijf het verhaal vertellen, omdat ik het gevoel heb voorbestemd te zijn om iets bij te dragen aan deze wereld. Mijn missie is geslaagd als mijn zoon straks thuiskomt en zegt: papa, het ging vandaag allemaal over de dingen waarmee jij zo druk mee bezig bent. Dan is de cirkel voor mij rond.”

Meer lezen

"Mijn bordspel laat scholieren nadenken over het klimaat"

Booy Michielsen uit Tilburg is docent aardrijkskunde op een middelbare school. Met zijn zelfontwikkelde bordspel ‘Windkracht!’ helpt hij scholieren om zich bewust(er) te worden van klimaatverandering.

Lees verder

“Er is veel mis in de meubelindustrie”

Iris van Asselt uit Dijk en Waard vindt dat we helemaal niet zoveel nodig hebben om gelukkig te zijn. Ze heeft haar woning en leven stapje voor stapje verduurzaamd. Hoe doet ze dat?

Lees verder

"Duurzamer leven is makkelijker en leuker dan mensen denken"

De reis van Marloes van Schaik naar een duurzaam leven is nooit af. Vanuit dat besef vervult ze ook haar rol als Klimaatburgemeester.

Lees verder

“Samen met je buren besparen op je energierekening”

Richting de Nationale Klimaatweek laten we een aantal Klimaatburgemeesters aan het woord over hun initiatief. Wat drijft hen en wat doen ze precies voor een beter klimaat? Deze week Judith van Loon uit Culemborg.

Lees verder

Deel deze pagina