“Ik ben al een aantal jaar vrijwilliger bij de energiecoöperatie Vrijstad Energie in Culemborg. Dit voorjaar zijn we het initiatief ‘Minder op de meter’ gestart met de gemeente. Het idee is simpel: hoe kun je samen met de inwoners van jouw straat besparen op je energierekening? Met deze actie willen we de mede-inwoners van Culemborg helpen om de goede dingen te doen voor hun energiehuishouding en het klimaat.
Klimaatburgemeester van Culemborg Judith van Loon
We doen dat op kleinschalig niveau: jouw eigen straat. Samen met de bewoners kijken we hoe we de huizen kunnen verduurzamen met kleine stappen. Op die manier is het leuk en behapbaar. Want we merken dat veel mensen door de bomen het bos niet meer zien. Ze willen wel isoleren, maar dan? Door al die offertes en leveranciers raken velen het spoor bijster. Als we in een straat beginnen doen we dat met een vegetarische barbecue. Een bietenburger is vaak al een - positieve - eyeopener voor mensen. In een informele sfeer geven we informatie en gaan we met elkaar in gesprek. Leuk is dan om bijvoorbeeld energienota’s te vergelijken met elkaar. Daarna maken we een stappenplan op maat aan de hand van vragenlijsten en een geavanceerd systeem. Daarbij krijgen we hulp van energiecoaches. De kracht zit ‘m voor mij ook in het versterken van de buurtcohesie, omdat je met elkaar de beste resultaten boekt. Door bijvoorbeeld collectief in gesprek te gaan met leveranciers om maatregelen uitgevoerd te laten uitvoeren om zo goedkoper in te kopen. Voor de leverancier word je met meerdere woningen ook interessanter qua planning van uitvoering. Hiermee laten we zien dat bewonersinitiatieven gewoon serieus genomen worden en een eigen positie in de markt hebben. Ik geloof erg in de kracht van onderop.
Klimaatburgemeester van Culemborg Judith van Loon
Door ‘Minder op de meter’ voelen mensen zich ontzorgd in het hele proces om straks hopelijk helemaal van het aardgas van te kunnen. In 2040 willen we een aardgasvrij Culemborg! Ze zeggen dat Culemborg het meest representatieve stadje is van Nederland. Hopelijk geldt dat ook op energiegebied, want we doen al heel veel hier. We hebben geen tijd te verliezen. Het is nu aan de orde om met elkaar de goede dingen te doen en in beweging te komen. Wereldwijd moeten dingen ook echt anders. Is economische groei echt steeds weer het belangrijkste? Of is het nu tijd voor groei op andere terreinen? Maar goed, begin dichtbij en kijk naar wat jijzelf kunt doen. Daar heb je invloed op.”

Meer lezen

"Duurzamer leven is makkelijker en leuker dan mensen denken"

De reis van Marloes van Schaik naar een duurzaam leven is nooit af. Vanuit dat besef vervult ze ook haar rol als Klimaatburgemeester.

Lees verder

“Er is veel mis in de meubelindustrie”

Iris van Asselt uit Dijk en Waard vindt dat we helemaal niet zoveel nodig hebben om gelukkig te zijn. Ze heeft haar woning en leven stapje voor stapje verduurzaamd. Hoe doet ze dat?

Lees verder

“Ik sta voor de oudjes in mijn wijk”

Aïcha Raqibi uit Rotterdam haalt er kracht en energie uit om ouderen te helpen om duurzamer te leven en wonen. Ze is een bekende in de buurt. Ouderen weten Aïcha goed te vinden!

Lees verder

"Mijn bordspel laat scholieren nadenken over het klimaat"

Booy Michielsen uit Tilburg is docent aardrijkskunde op een middelbare school. Met zijn zelfontwikkelde bordspel ‘Windkracht!’ helpt hij scholieren om zich bewust(er) te worden van klimaatverandering.

Lees verder

Deel deze pagina