“Vanuit stichting Klimaatgesprekken bieden wij workshops voor onder meer individuen en bedrijven over het maken van klimaatvriendelijke keuzes. Sinds een jaar ben ik actief als klimaatcoach. Ik wil heel graag anderen inspireren en meenemen in het maken van duurzamere keuzes. Dat is bij mij gaan leven nadat ik een tijdje meeliep op een intensieve melkveehouderij in Australië. Daar zag ik dat we niet goed omgaan met dieren. Ik begon plantaardig te eten. Het motiveerde mij enorm om ook op andere fronten duurzamer te gaan leven. Ik realiseerde mij hoe erg het eraan toe is met de staat van onze planeet. Als je dat eenmaal ziet, kun je je ogen er niet meer voor sluiten.
Klimaatburgemeester van Groningen Joep Postma
In onze zesdelige workshopreeks onderzoeken we welke impact jouw voet- én handafdruk heeft op klimaatverandering. Emoties bij het thema spelen hierbij een belangrijke rol. Welk gevoel geeft het jou en hoe ga je daarmee om? Nee, we spelen absoluut niet in op schuldgevoelens, maar gebruiken drie pijlers: hoop, humor en handelingsperspectief. Soms voelen deelnemers zich hopeloos en klein. Wat kan ik nu als individu doen? De workshops gaan onder andere over jij & klimaatverandering, wonen, consumeren en het klimaatgesprek. In dat laatste kijken we naar hoe je met iemand op constructieve manier het gesprek over klimaatverandering kan openen zonder elkaar aan te vallen. De deelnemers verlaten de workshops met concrete acties. Vaak geven zij elkaar veel tips, terwijl wij als klimaatcoaches juist aan de zijlijn coördineren en aanmoedigen. Waarom mensen moeite hebben met duurzamer leven? Wij zijn ontworpen om zo min mogelijk energie te verspillen. Dit thema kan veel energie en onderzoekswerk met zich meebrengen. Het is vaak makkelijker om te denken: het is niet mijn verantwoordelijkheid, dat doet de overheid maar. Zorgen om het klimaat zijn niet voldoende om in actie te worden gezet. Dat is negatieve energie. De vraag is: naar welke wereld willen wij toe en wat kan jij doen om dat te bereiken? Dat werkt veel positiever!”

Meer lezen

“Ik kies voor dingen waar ik energie van krijg”

Iedereen kan iets bijdragen aan duurzaamheid gelooft Emmely Jurrius-Siebrecht uit Landsmeer. Zelf heeft ze bijvoorbeeld zonnepanelen, koopt ze veel tweedehands, eet ze zoveel mogelijk biologisch en vegetarisch.

Lees verder

“Verandering door meer verbinding met de natuur”

“Ik beschouw mijzelf - net als mijn Zandvoortse voorouders die teruggaan tot 1300 - als een piraat. Niet in de zin van een boosaardige duivel die alleen maar bloed lust en op goud uit is, zoals wij altijd werden omschreven. Nee, voor mij is iemand een piraat die naar onafhankelijkheid en vrijheid streeft, hoe die ook beperkt wordt door de maatschappij, een gebied of grote commerciële ketens. Ik ben opgegroeid op het strand en kan dat niet loslaten. Vandaar dat ik een klimaatpiraat ben.

Lees verder

“Wees je ervan bewust wat je consumeert”

Ilyes Machkor uit Koggenland koopt weinig nieuwe kleding, eet bijna geen vlees en pakt zoveel mogelijk de fiets. Zijn wens is dat moslims en gelovigen opstaan als de nieuwe morele duurzaamheidsleiders van de toekomst.

Lees verder

"Samen sta je sterker dan alleen"

Cora van Ingen en Dorine Epping vervullen het Klimaatburgemeesterschap als duo in het Land van Maas & Waal (gemeente West Maas en Waal en gemeente Druten).

Lees verder

Deel deze pagina