Voedselverspilling

Hoe verspillingsvrij ben jij? Per persoon kun je tot 34 kilo per jaar aan eten en 45 liter drinken besparen. Bekijk de onderstaande tips om minder eten weg te gooien en leer hoe je voedselverspilling kunt tegengaan. Wil je direct starten met minder voedsel verspillen? Bekijk dan de onderstaande tips:

1. Doe bewust je boodschappen

Het minder verspillen van eten begint met het bedenken wat je deze week gaat eten. Check wat je nog in huis hebt, maak een lijstje, doe niet te veel boodschappen en bedenk bij aanbiedingen van verse producten of je daar op tijd een gerecht mee gaat maken.

2. Kook op maat

Kook op maat door de juiste hoeveelheden pasta, rijst of couscous goed af te meten. Een Eetmaatje (maatbeker) of een weegschaal kan je hierbij helpen. Zo voorkom je dat je te veel kookt en ben je duurzaam bezig. Je kunt een Eetmaatje bestellen op voedingscentrum.nl.

3. Goed bewaren

Wil je weten hoe je eten op de beste manier kunt bewaren? De online Bewaarwijzer van het Voedingscentrum geeft je meer tips over hoe lang je iets kunt bewaren, wat de beste plek is om het te bewaren en hoe je kunt herkennen of iets bedorven is.

4. Check de houdbaarheidsdatum

Producten die over de datum zijn hoef je niet direct weg te gooien. Ze zijn vaak nog prima te eten. Bekijk dit filmpje over goed omgaan met de houdbaarheidsdatum van producten.

5. Check de tips tegen voedselverspilling

De stichting Samen tegen Voedselverspilling heeft talloze tips, onder andere een receptenboekje en tips voor het delen van eten als je te veel hebt klaargemaakt.

6. Verspil minder voedsel en bespaar geld

Geen zin om te koken? Haal je favoriete restaurant of winkel in huis met de app Too Good To Go. Veel winkels en restaurants houden eten over die ze anders aan het einde van de dag weg hadden moeten gooien. Via de app verkopen ze nog prima eetbaar eten voor een klein prijsje.

Meer lezen

Bewust eten voor een beter klimaat

Het is tijd om onze eetgewoonten onder de loep te nemen en bewuste keuzes te maken voor het welzijn van onze planeet. Eten heeft namelijk een aanzienlijke impact op het klimaat. Door anders te eten kunnen we bijdragen aan een betere wereld. In dit artikel delen we waarom bewust eten belangrijk is en geven we praktische tips om een positieve verandering teweeg te brengen.

Lees verder

Een weekje zonder vlees

Ongeveer 21% van de CO2-uitstoot in het huishouden komt door eten en drinken. Vlees bepaalt een groot deel van de impact van dat eten, namelijk 40%. Minder vlees eten is dus goed voor het klimaat. Veel mensen weten dat al, maar doen ze dat ook?

Lees verder

Vervang je vlees voor peulvruchten

Zijn vleesvervangers met soja nu eigenlijk goed of slecht voor het klimaat? In de rubriek ‘Dat is zo… toch?’ vragen we aan experts hoe het nu écht zit!

Lees verder

Minder vlees consumptie, meer regenwoud

Is een hoge consumptie van soja slecht voor het milieu? In de rubriek ‘Dat is zo… toch?’ vragen we aan experts hoe het nu écht zit!

Lees verder

Deel deze pagina